maanantai 23. toukokuuta 2022

HÄRKÄMÄEN KOULULAISKAIVAUKSET 1


Olemme vihdoin päässeet aloittamaan Härkämäen kivikautisen asuinpaikan koululaiskaivaukset. Kaivaustutkimuksia ohjaavat arkeologit Elina Saloranta ja Jouko Pukkila. Etsimme yhdessä Armfeltin koulun oppilaiden sekä kuvaamataidon opettajansa Minna Koljosen kanssa maaperään mahdollisesti jääneitä merkkejä kivikautisesta elämästä. 

Elina ja Jouko ovat poistaneet valmiiksi koealan pinnalta kasvuston ja turpeen. Alku saattoi tuntua oppilaista hieman tylsältä, sillä ensin oli kaavittava hiekkainen huuhtoutumiskerros pois. Huuhtoutumiskerros on kasvuston ja mullan alapuolinen harmaa maaperän osa, jota sadevedet ovat vuosituhansien ajan huuhdelleet. Huuhtelun myötä pintaturpeen materiaalit ovat saostuneet ja painuneet syvemmälle huuhtoutumiskerroksen alle. Näin on syntynyt vuosituhansia koskemattomana säilynyt rikastumiskerros, jonka alapuolella oleva maa-aines on varsinainen kiinnostuksemme kohde.


Rikastumiskerrosta kaavitaan varovasti ämpäreihin:


Ämpäreistä kaadetaan hiekkaa siivilään ja jännitetään erottuuko hiekasta jotain kivikautisen ihmiskäden aikaansaamia työstön jälkiä, tuotoksia tai niiden palasia.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti