maanantai 14. lokakuuta 2019

Jännitys tiivistyy - odotamme radiohiiliajoituksia

Radiohiiliajoitusten tulosten pitäisi valmistua aivan pian.

Kertausta:

Angelniemeltä löytyi Varsinais-Suomessa harvinainen kivikautinen asuinpainanne eli kivikautisen asuinrakennuksen jäännös keväällä 2018. Sen löysivät Meri-Halikon mullankaivajat -hankkeen inventoijat, johon kuuluvat Meri-Halikon koulun oppilaat, Angelniemen kyläyhdistys ja osuuskunta Arkebuusin arkeologit. Asuinpainanteen ympärillä on kivikautinen, laajahko ja varsin hyvin säilynyt asuinpaikka, joka on ensimmäinen tunnettu kivikautinen muinaisjäännös Angelniemellä. Painanne sijaitsee Kokkilan Härkämäessä.

Kivikaudella asuinrakennukset on saatettu rakentaa osaksi maan sisään vaakahirsien varaan. Pystypaaluja on voitu myös käyttää, jolloin rakennuksen pohjakaava on ollut pyöreä. Harja- ja kotamaiset rakennelmat on mahdollisesti päällystetty tuohella, sammaleella tai kuntalla. Todennäköisesti kivikauden ihminen on kuitenkin oleskellut ulkosalla pääosan ajastaan.

Härkämäen hiekkakankaalla on aikoinaan asunut ihmisiä, joiden jäljiltä on löydetty tähän mennessä kvartsi-iskoksia, palanutta luuta ja palaneita kiviä. Kvartsi-iskokset ovat yleisin kivikautinen löytö. Kvartsi on kovaa kiveä, josta on tehty esimerkiksi nuolenkärkiä. Palanutta luuta, kivikauden ihmisen aterian jäännöksiä, löytyi asuinpainanteen sisältä. Palaneet kivet ovat aikanaan kuuluneet tulisijoihin.

Luun paloista tehdään radiohiiliajoitus, jolloin asuinpaikan ikä tarkentuu. Rannansiirtymäkronologian perusteella näyttää siltä, että paikka on voitu asuttaa aikaisintaan noin 7000 vuotta sitten, jolloin rantaviiva on sijainnut nelisenkymmentä metriä nykyistä korkeammalla. Tuolloin alue oli saaristoa, jota halkoivat kapeat ja pitkät salmet sekä lahdelmat. Niiden rannoilla etelään aukeavat loivat hiekkarinteet kalaisten apajien tuntumassa olivat kivikauden ihmiselle mieluisia asuinpaikkoja.

 Kyläläisten maastopäivä 28.4.2018
Ensin hiekkakuopan reunasta löytyi kvartsi-iskoksia ...polttaa, polttaa!

https://merihalikonmullankaivajat.blogspot.com/2018/04/kylalaisten-maastopaiva-angelniemella.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti