Arkeologi Jouni Taivainen johdatteli koululaiset (kaksi ryhmää, 3-6lk, n 60 lasta) tulevaan tutkimustyöhön taustoittamalla Angelniemen kylähistoriaa suhteessa eri aikakausiin jääkaudelta nykyaikaan. Lähialueelta on valikoitunut mielenkiintoisia vielä tutkimattomia kohteita yhdistelemällä erilaisia karttoja, joista näkyy maaperän laatu sekä merenpinnan korkeus eri aikoina. Lisäksi apuna on käytetty vanhaa tutkimus- ja perimätietoa muinaisista asuinpaikoista, myllyistä ja kalmistoista. Ihmiset ovat suosineet asuinpaikkoinaan hiekkapohjaisia rantoja. Meri-Halikon koulu sijaitsee juuri tällaisella mielenkiintoisella muinaisrannalla.
Olimme sopineet etukäteen, että lapset voivat tuoda mukanaan löytämiään mielenkiintoisia esineitä. Niitä tutkimalla opettelimme hahmottamaan, mitä kaikkea pieni esine tai esineen palanen voi kertoa...
Olikin tavattoman hauskaa, sillä koululaiset olivat tuoneet paljon omia hienoja löytöesineitä mukanaan. Selvästi asiaan oli kotonakin paneuduttu kun oli saatu tarkasteltavaksi esineitä isovanhemmiltakin. Mukana oli pala berliininmuuria, evakossa tullut lehmänkello, talon alta löytynyt pieni puinen lammas,hevosenkenkiä, aitan avain, vanhoja rahoja ja vaikka mitä.
Jouni kertoi myös miten kenttätöissä tehtyjä löytöjä tullaan käsittelemään. Kaikki löydöt kuvataan ja pussitetaan paikka- ja aikatiedoin, raportoidaan ja arkistoidaan muinaismuistolain mukaisesti. Eli yhteinen työmme tulee olemaan OIKEAA historian tutkimusta ja virallista kylähistorian kartoitusta. Wau! kuului useammasta suunnasta ... ja paljon innostuneita kasvoja.
"Oli aivan upea päivä, mahtavia koululaisia ja opettajia" tuumasi Jouni. Samaa mieltä ovat kuvaaja-Taika ja tarina-Tuula.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti